Floriade bijeenkomst 14 september groot succes

Met twee volle touringcars werd in september vanuit Samen Biobased Bouwen een bezoek gebracht aan de Floriade in Almere. Een duidelijk signaal dat de belangstelling voor biobased bouwen in de Achterhoek èn daarbuiten groot is

Een duidelijk signaal dat de belangstelling voor biobased bouwen in de Achterhoek èn daarbuiten groot is. “Het is nu belangrijk om met zo’n bijeenkomst de verschillende partijen bij elkaar te brengen”, zegt Arne Eindhoven, die als ‘verbinder’ actief is binnen Samen Biobased Bouwen. “In alle domeinen – Biogrondstoffen, Industrie en Bouw – zie je mensen in beweging komen. Zo krijgen we vraag en aanbod steeds dichter bij elkaar.”

Betrokkenheid

Het belang van de trip naar Almere ligt volgens Arne Eindhoven niet alleen in de getoonde betrokkenheid, maar beslist ook in de diversiteit van de deelnemers. “Bij ons in de bus hebben we op de heenreis al een voorstelrondje gedaan, waarin iedereen zijn of haar positie in de keten uitlegde. Dat leidde meteen al tot nieuwe contacten onderling.” Tijdens het bezoek aan Almere waren ook onderwijs en overheid aanwezig. “Ook die partijen spelen natuurlijk een rol in de ontwikkeling van een goedwerkende keten voor biobased bouwmateriaal.”

Omslag maken

Eindhoven sprak met een wethouder, die hem vertelde dat hij blij verrast is dat er zoveel mooie bedrijven en initiatieven in zijn gemeente zijn. “Op een aantal vlakken wordt er nog heel traditioneel gedacht over bouwen met fossiele producten. We zitten nu in de fase waarin we de koplopers in biobased bouwen in contact brengen met andere partijen. Gelukkig waren er ook een aantal particuliere opdrachtgevers mee, die daadwerkelijk biobased gaan laten bouwen. Een opdrachtgever heeft al een bouwvergunning aangevraagd.  Heel praktisch dus. Dat is het begin. En die beweging is echt in gang gezet.”

"We krijgen niet alleen uit eigen regio, maar nu ook al uit het hele land vragen of we mensen met de juiste personen in contact kunnen brengen. "

Arne Eindhoven

De praktijkvoorbeelden in de Achterhoek gaan tot inspiratie leiden. “We krijgen niet alleen uit eigen regio, maar nu ook al uit het hele land vragen of we mensen met de juiste personen in contact kunnen brengen. De volgende stap is dat we een omslag in traditioneel denken moeten zien te krijgen bij de bouwbedrijven. Daarbij zijn ook de gemeenten met hun vergunningenbeleid aan zet. We moeten weg bij bouwproducten op basis van fossiele grondstoffen.”

Op de weg terug naar de Achterhoek werd de deelnemers meteen ook commitment gevraagd om bij het vervolgtraject betrokken te zijn en mee te doen aan de verschillende workshops die gaan komen. 

“Ik heb er alle vertrouwen in dat de mensen die mee waren verder hun schouders onder dit project gaan zetten.”

Arne Eindhoven